Uw bestaande verlichting upgraden met noodverlichting: eenvoudig, snel en overzichtelijk

Bever Innovations Marketing Luci Series Industry

Het Bouwbesluit 2012 en de Arbowet stellen deugdelijke nood- en evacuatieverlichting verplicht in gebouwen waar gewerkt wordt en/of waar meer dan 75 mensen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. Denk hierbij aan kantoorgebouwen, scholen, winkelcentra, evenementenlocaties en appartementencomplexen. Onder de nood- en evacuatieverlichting valt alle verlichting die blijft branden of geactiveerd wordt op het moment dat de netspanning wegvalt. Naast de vluchtwegverlichting met de bekende ‘rennende poppetjes’ kun je hierbij denken aan anti-paniekverlichting en oriëntatieverlichting, die samen zorgen dat mensen bij een brand of calamiteit nog veilig hun weg naar buiten kunnen vinden. Ook in ruimtes waar geen natuurlijk daglicht naar binnen valt.

Voor noodverlichting in ruimtes groter dan 60 vierkante meter geldt een norm van ten minste 1 lux op 1 meter en gedurende 1 uur, weet Jeroen de Jonge, voormalig verkoop directeur bij Bever Innovations, divisie Industrial. “In nieuwbouw wordt vaak uitstekend aan deze norm voldaan. In de bestaande bouw echter laat de nood- en evacuatieverlichting helaas nog te vaak te wensen over. In de meeste gevallen zijn hier wel voorzieningen aanwezig, maar zijn deze verouderd. Versleten batterijpakketten en kapotte lichtbronnen zijn meer regel dan uitzondering. Niet uit onwil, maar vaak uit onwetendheid. Want wie is eigenlijk verantwoordelijk voor nood- en evacuatieverlichting? Hoe vaak moeten tests en onderhoud worden uitgevoerd? En waar moeten testgegevens worden opgeslagen?” Op het moment dat zich een calamiteit voordoet en de nood- en evacuatieverlichting hapert, dan is het helaas te laat. Daarom pleit De Jonge nú voor actie. “Met onze noodverlichtingsarmaturen kan dit eenvoudig, snel en overzichtelijk.”

Luci Series Industry

Standaard armatuur én noodverlichting in één

Speciaal voor bovengenoemde uitdagingen heeft Bever Innovations haar LS LED-armaturen uitgebreid met een extra aantal LED’s op de PCB (elektronische printplaat). “In plaats van 80 LED’s beschikken de armaturen over 84 LED’s”, aldus De Jonge. “Ook hebben we een zeer compact accupakket toegevoegd. Dit accupakket kan op circa 20-30 meter van de armatuur en op een goed bereikbare plaats gemonteerd worden, waardoor periodiek onderhoud wordt vereenvoudig. Het accupakket wordt opgeladen door de driver van de lamp. De LED-armatuur draait bovendien standaard mee in het verlichtingsplan van de locatie. Op het moment dat de netspanning onverhoopt wegvalt, schakelen de 4 LED’s in de lamp automatisch en op 100% van hun vermogen in. Hiermee wordt uitstekend aan de norm van > 1 lux op 1 meter voldaan. Dankzij de integratie van de Bever Innovations Smart Technology kunnen beheerders eenvoudig op afstand uitlezen wat de status van hun noodverlichting is. Ook kunnen zij de brandtijden (2 ipv 1 uur) en lichtoutput van de LED’s aanpassen. Wanneer een armatuur kapot gaat, dan wordt dit automatisch teruggemeld in het netwerk. Hierdoor wordt 100% voorspelbaar onderhoud mogelijk én wordt de (vlucht)veiligheid in het gebouw te allen tijde geborgd.”

Brabanthallen Den Bosch

Eenvoudig uitwisselbaar

Bedrijven die al standaard LS LED-armaturen in hun ruimtes hebben hangen, kunnen deze armaturen één-op-één uitwisselen voor Bever Innovations noodverlichtingsarmaturen, aldus De Jonge. “Vervolgens is het slechts nog een kwestie van accupakket monteren en klaar.” Om de norm van > 1 lux op 1 meter te halen, is het vervangen van slechts een paar armaturen voldoende, benadrukt hij. “Ook een optie is om de nood- en evacuatieverlichting als preferente groep in te richten, waarbij de armaturen worden gevoed door een Uninterruptible Power Supply (UPS). Hier zijn echter grotere investeringen en installatiewerkzaamheden mee gemoeid, terwijl dit met de LS noodverlichtingsarmaturen niet nodig is. Dat maakt onze Luci’s zeker voor bestaande bouw een excellente keuze.”


Damen Schelde Naval Shipbuilding NV, Vlissingen

Heeft u vragen over het upgraden van uw verlichting naar noodverlichting? Neem dan contact met ons op!