Damen Schelde Naval Shipbuilding NV, Vlissingen

In by Bever Innovations Marketing

Verlichting brandt alleen ‘als je er bent’

 

“Bijzonder aan het lichtplan is dat ‘het licht alleen brandt als je er bent’”, vertelt Jeroen de Jonge, Verkoop Directeur bij Reveb. “Alle lampen vormen automatisch een draadloos netwerk. Wanneer een sensor op één van de lampen beweging detecteert, schakelt de verlichting automatisch op tot een vooraf bepaald lichtniveau, rekening houdend met
het daglichtniveau. Daarbij worden ook gekoppelde lampen geactiveerd.” Dankzij de intelligente verlichting kan < 90% op de energiekosten worden bespaard ten opzichte van de oude situatie, terwijl lichtkwaliteit en veiligheid voorop blijven staan.

Intelligente besturing

De EOS-armaturen vormen automatisch een standalone, draadloos netwerk, die eenvoudig via de EOS Manager-app benaderd en beheerd kan worden. De armaturen fungeren hierbij ieder als een hub binnen het netwerk en spelen informatie van de omliggende lampen aan elkaar door. Zonder connectie met het internet. “Dit biedt mogelijkheden om zowel de veiligheid, efficiency als productiviteit binnen het bedrijf verhogen”, vertelt De Jonge. “Bij DSNS zijn tevens draadloze koppelingen gemaakt met het evacuatie-alarm en de brandbeveiligingsinstallatie. In geval van calamiteiten gaat alle verlichting direct op vol vermogen branden, voor een snelle en veilige evacuatie. Voor de beveiligers die ’s avonds hun rondes lopen, zijn draadloze EOS-triggers geplaatst die op aanvraag de looproutes verlichten.”

In het lichtplan is maximaal rekening gehouden met bestaande lichtpunten. Voor een solide montage zijn speciale montageplaten en -beugels ontwikkeld, waarop DSNS plug-and-play eenvoudig de armaturen kon aansluiten.

Voordelen

Energiebesparing: het licht brandt alleen waar en wanneer nodig.

Tijds- en arbeidsbesparing: de LED’s gaan aanzienlijk langer mee dan de oude kwikdamplampen, waardoor wordt bespaard op onderhoud en vervangingskosten.

Egaler lichtbeeld: de lampen passen de lichtoutput aan op het binnenvallende zonlicht waardoor een egaal lichtbeeld ontstaat.