Image

Een terugblik op ruim 25 jaar ontwikkelen, groeien en verbinden

Bever Innovations, gestart in 1996, bestaat al ruim 25 jaar. Begonnen als een technisch ontwerp- en adviesbureau, is Bever Innovations inmiddels uitgegroeid tot een internationale specialist in intelligente LED-producten voor de benzine-retailmarkt, industrie en horticulture sector. Samen met directeuren Jacco de Ronde, Erwin Dingemanse en Rutger van Dierendonck blikken we terug op ruim 25 jaar ondernemerschap, waarin ontwikkeling, groei én het verbinden van systemen steevast de rode draad vormen.

1996 ...

Bever Innovations is in 1996 gestart als een technisch ontwerp- en adviesbureau, met een specialisatie in elektronicaproducten voor de zakelijke markt. Vanuit een houten blokhut in een achtertuin op Schouwen-Duiveland verzorgden oprichters Remko Delfgaauw en Michel den Brabander bovendien het onderhoud en de service van een groot aantal elektronische rollenbanddisplays (in prijzenborden) op tankstations. “Al gauw ontdekten beide mannen dat er behoefte was aan meer automatisering. Bijvoorbeeld om processen te vergemakkelijken en om het contact met (langsrijdende) klanten te verbeteren”, vertelt Jacco. “Ze pakten deze handschoen op en ontwikkelden een specifieke data-communicatietechniek waarmee, met behulp van een Powerline Modem, de data van de tankcomputer eenvoudig en duidelijk op de prijzenborden gepresenteerd kon worden. Een uitkomst, omdat het trekken van extra kabels niet meer nodig was. In plaats hiervan konden prijzenborden op de bestaande netaansluiting geautomatiseerd worden. Vooruitstrevend was bovendien dat, dankzij een Site Alarm Server, eventuele storingsmeldingen eenvoudig teruggekoppeld konden worden.”

Eigen LED prijsdisplay

In navolging van de datatechnieken startte Bever Innovations in 2004 met de ontwikkeling van een eigen (LED) prijsdisplay voor elektronische prijzenborden. “De I-Catcher LED-display valt nog altijd op door zijn vernieuwende ‘constant current’ techniek, uitstekende zichtbaarheid en competitieve prijs”, vertelt Rutger. “De gekozen LED’s zorgen voor een uitstekende zichtbaarheid vanaf ieder zichtpunt en onder iedere omstandigheid. Uniek is bovendien de opbouw van de display, waardoor een grote flexibiliteit in uitstraling en afmeting wordt geborgd. Met de introductie van de multisegment display werd tevens een uitgebreid gamma fonts, kleuren en puntposities mogelijk, passend bij de huisstijl van de diverse oliemaatschappijen.”

SNELLE GROEI - NIEUW KANTOOR

Drie jaar na de start van hun bedrijf verruilden de zogenaamde ‘gebroeders Bever’ hun blokhut voor hun eerste kantoorlocatie aan het Haringvlietplein in Zierikzee, met glazen ramen en ‘echte’ kantoren, dat korte tijd later alweer uitgebreid moest worden. Zeven jaar later volgde een verhuizing naar de Industrieweg. Sinds 2019 is Bever Innovations gevestigd in een 2.551 m² grote nieuwbouw aan de Techniekweg in Zierikzee. Het nieuwe hoofdkantoor is all-electric en vrijwel volledig zelfvoorzienend. Waar warmtepompen en intelligente LED-verlichting een optimaal werkcomfort garanderen, zorgen open en transparante kantoorruimtes ervoor dat medewerkers sneller en effectiever kunnen communiceren en dat hun creativiteit wordt gestimuleerd.
Image
Image
Image
Image

Van servicebedrijf naar productontwikkelaar

In 2005 zette Bever Innovations haar eerste stappen op de internationale markt, vertelt Jacco. “In dat jaar groeiden we uit van een servicebedrijf naar een productontwikkelaar en leverancier. Een enorme transitie. Toch zijn we de service nooit uit het oog verloren. Bij de ontwikkeling van onze producten focussen we nog altijd op een snelle en eenvoudige montage, minimaal onderhoud én een zeer gunstige Total Cost of Ownership. Bovendien spelen duurzaamheid, circulariteit en sociaal maatschappelijk verantwoord innoveren een belangrijke rol. Dit zie je niet alleen terug in de materialisatie, afwerking en verpakking van onze producten, maar ook in de productie. Onze LED-producten worden vervaardigd in drie sociale werkplaatsen in Zeeland. Hier creëren we een stimulerende omgeving mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking én dragen we bij aan meer werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door dicht bij huis te produceren, houden we maximale controle over onze productie. Bovendien kunnen we korte levertijden garanderen.”
Image
Image
Image

Introductie in de LED-verlichtingsmarkt

Met de succesvolle introductie van de I-Catcher LED-displays kreeg Bever Innovations al snel de naam van LED-specialist. “We hadden regelmatig contact met oliemaatschappijen, die tegen dezelfde uitdagingen aanliepen”, aldus Rutger. “De grote metaal halide lampen in de luifels gingen niet alleen snel kapot, het vervangen/werken op hoogte bracht ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Onder andere Shell was naarstig op zoek naar LED verlichtingsoplossingen met een lange(re) levensduur, die tevens het energieverbruik flink naar beneden zouden brengen. Met de LS LED-luifelarmaturen, die in 2009 zijn geïntroduceerd, speelden we hier perfect op in.”

Erwin: “Als organisatie hebben wij meer een automatiserings- dan verlichtingsachtergrond. In plaats van een één-op-één vervanger voor de metaal halide armatuur, zijn we meer vanuit een connectiviteitsgedachte gaan ontwikkelen. Hierdoor konden de armaturen bijvoorbeeld direct vanaf de grond en met een afstandsbediening bediend en ingesteld worden, zodat overal de juiste lichtoutput op de vloer werd geborgd. Daarnaast hebben we infrarood bewegingsdetectie toegevoegd, waardoor de verlichting niet onnodig brandt en nog meer energie bespaard kon worden. Een ‘smooth dimming’ functie zorgt bovendien voor een geleidelijke overgang tussen minimale en maximale lichtsterkte.”

Image

De LS LED armaturen zijn specifiek ontwikkeld voor situaties waarin extreme omgevingsfactoren spelen en/of elementen vrij spel hebben en zijn uitstekend bestand tegen tropische tot zelfs arctische omstandigheden, vertelt Jacco. “De behuizing is volledig stof- en waterdicht (IP67). Bovendien is een thermische beveiliging ingebouwd. Hierdoor, in combinatie met een optimale kleurechtheid, dynamische sturing en aanzienlijke energiebesparing, werden de LS LED-armaturen met open armen door de markt ontvangen.” Binnen mum van tijd vonden, naast Shell, ook leveringen plaats aan o.a. BP, Esso, Q8 en Total en inmiddels vinden de armaturen gretig aftrek in vele landen wereldwijd.”

Nieuwe directie, nieuwe strategie

In 2013 werd Bever Innovations door Remko Delfgaauw en Michel den Brabander overgedragen aan vier werknemers: Jacco de Ronde, Erwin Dingemanse, Rutger van Dierendonck en Jeannot Bruggeling, die in 2018 Bever Innovations heeft verlaten. Onder hun bezielende leiding heeft Bever Innovations flinke stappen gemaakt. Zowel nationaal als internationaal. Bijvoorbeeld door naast Shell ook preferred supplier te worden van andere grote oliemaatschappijen, vertelt erwin. “Naast de company owned stations zijn we ons gaan focussen op de dealer owned locaties. We hebben ons salesteam uitgebreid met lokale salesmedewerkers in de meeste Europese landen, Zuid-Amerika, Australië, Afrika en het Verre Oosten, die bekend zijn met de lokale wensen en gebruiken én de lokale taal spreken. Ik durf te zeggen dat dit één van onze beste beslissingen is geweest. Zo zijn we inmiddels hofleverancier van Motor Fuel Group, dat met ruim 900 locaties de grootste onafhankelijke tankstation operator in het Verenigd Koninkrijk is.”

Uitbreiding richting de industrie

In 2014 werden de LS LED-luifelarmaturen aangepast voor de industrie, waar vaak ook specifieke en extreme omstandigheden gelden. “Onder tankstationluifels worden in de meeste gevallen LED-armaturen van 5700 Kelvin (daglicht) toegepast, waardoor de omgeving fris en schoon oogt”, aldus Erwin. “Zou je deze kleur in gebouwen toepassen echter, dan zien medewerkers er ineens grauw uit. Bovendien worden objecten met 5700 Kelvin niet kleurecht verlicht. Daarom hebben we speciaal voor de industrie armaturen met 3000 en 4000 Kelvin en een hogere CRI-waarde (kleurweergave index) aan ons assortiment toegevoegd. Over deze LED’s kunnen we verschillende lensprofielen/optieken plaatsen.” Jacco: “Alle LS LED-armaturen zijn tevens voorzien van een Long Range bewegingssensor. Zodra beweging in een ruimte wordt gedetecteerd, dan schakelt het armatuur automatisch op tot een vooraf bepaald lichtniveau. Indien gewenst worden hierbij ook de omringende armaturen geactiveerd, waarmee we een optimale veiligheid én het beste (werk)licht op iedere plek garanderen.”

Image
Image
Image

Eerste stappen in de horti sector

In navolging van de LS LED-armaturen zijn ook de Bever Ambiente terreinverlichting, de Cubiq armaturen, LED Contourverlichting en LED Shopverlichting aangepast voor de industrie. Bovendien heeft Bever Innovations in 2017 haar afzetgebied uitgebreid richting de horticulture markt, waar LED-verlichting van grote invloed is op de ontwikkeling en groei van bijvoorbeeld plantenweefsels, zaden en kleine plantjes. “Ook deze stap is het resultaat van een directe vraag uit de markt”, vertelt Erwin. “Varen vermeerderingsbedrijf VitroPlus kweekte al jarenlang indoor, in een klimaatcel en in meerdere lagen. Met de sterk groeiende vraag naar hoogwaardige varensoorten echter ontstond ruimtegebrek. Kon dit binnen de bestaande ruimte worden opgelost?” Rutger: “Vanuit een gezonde nieuwsgierigheid en ontwikkeldrang en met een uitgebreide kennis van LED-technieken zijn we aan de slag gegaan. Ons eerste prototype was een LED-plaat die in de bestaande stellingen gemonteerd kon worden. Echter kwamen we al snel tot de conclusie dat we met een complete kweekkar technieken nog beter konden integreren én optimaliseren. Het resultaat was de 15-laagse Leaf Carrier, waardoor Vitro Plus 3x zoveel producten kwijt kon op hetzelfde aantal vierkante meters. Inmiddels is deze mobiele kweekkar ook verkrijgbaar in 10 en 7 lagen en in een waterdichte variant.”
“De Leaf Carrier garandeert een maximale opbrengst en kweekoppervlak per vierkante meter vloeroppervlak en een minimaal energieverbruik per plant”, aldus Jacco. “De geïntegreerde LED-verlichting bundelt het voor plantenteelt essentiële rode en blauwe licht bovendien al bij de bron, waardoor ieder plantje op de kar exact het juiste kleurenspectrum ontvangt. In combinatie met een optimale warmtespreiding draagt de Leaf Carrier zorg voor een egale opkomst én groei van planten en weefsels. Dankzij de integratie van de Bever Innovations Smart Technology en app kunnen kwekers eenvoudig het licht op de platen in- en uitschakelen. Ook kunnen zij in- en uitschakeltijden (voor)programmeren en lichtsterktes aanpassen. Zowel per kweekkar als per laag en exact conform de (cyclus)behoeften van hun producten.”
Image

SMART technology

“Het verbinden van systemen loopt al sinds onze oprichting in 1996 als een rode draad door onze (product)ontwikkelingen”, benadrukt Jacco. “Sinds 2016 maken we hiervoor gebruik van onze in eigen huis ontwikkelde Smart Technology, die slim en onzichtbaar in onder andere de verlichtingsarmaturen wordt ingebouwd. Vervolgens kunnen de armaturen plug-and-play op het tankstation, in en/of rond gebouwen worden aangesloten, waarbij de eventuele bestaande infrastructuur zoveel mogelijk wordt gehandhaafd.” Na installatie vormen de LED-armaturen automatisch een standalone, draadloos netwerk. “Ze spelen 24/7 informatie aan elkaar door, zonder enige connectie met het internet. Denk bijvoorbeeld aan informatie over bewegingen, daglichtniveaus en temperaturen, op basis waarvan het lichtniveau slim op- en afgeschakeld kan worden en een optimale zichtbaarheid, veiligheid en energiezuinigheid worden geborgd.”
Image
Image
Dankzij de Smart Tech kunnen beheerders van tankstations 24/7 de status van hun (verlichtings)producten, het energieverbruik en eventuele storingen inzien, de lichtsterkte van de armaturen aanpassen en/of daglicht- en bewegingssensoren (de-)activeren. Individueel, maar ook in groepen. En zowel op locatie als op afstand, wat flinke voordelen biedt voor bemande én onbemande tankstations, aldus De Ronde. “Bovendien biedt het draadloze Bever-platform mogelijkheden voor asset management en voorspelbaar onderhoud, waardoor aanzienlijk op de service-, onderhouds- en energiekosten kan worden bespaard.” In de industrie kunnen op basis van de geregistreerde aanwezigheid, lichtsterktes en energieverbruiken o.a. lichtplannen, bedrijfsprocessen en routes geoptimaliseerd worden. “Koppelingen met alarm-, brand- en gebouwmanagementsystemen zorgen hierbij voor een optimale veiligheid. In geval van calamiteiten gaat alle verlichting direct op vol vermogen branden, waardoor het gebouw snel en veilig geëvacueerd kan worden zonder dat ingrijpende maatregelen aan de verlichtingsinstallatie nodig zijn. Onze ambitie voor de komende jaren is om deze technieken nog verder te ontwikkelen.”
Image
Image