Image
Image
Image
Image
Image

  Grolsch, Enschede

  Klant:

  Grolsch

  Locatie:

  Enschede

  Project:

  Uitlichten druktankkelder met LS Industry
  Image

  Wie over de snelweg de A35 bij Enschede rijdt, kan ze bijna niet ontgaan: de groen aangelichte gisttorens van de Grolsch Bierbrouwerij. Waar de gisttorens voorheen werden verlicht door energieslurpende gasontladingslampen van 400 Watt per stuk, zijn een aantal jaar geleden energiezuinige LS Industry LED-armaturen (100 Watt) met kleurfilters geïnstalleerd. Waarmee maar liefst 75% op de energiekosten wordt bespaard. “Omdat de Luci-armaturen – in vergelijking met de oude verlichting veel minder warmte afgeven, kunnen we bovendien flink besparen op koeling”, vertelt John Kalma, Hoofd Technische Dienst bij Grolsch.

  De keuze voor de LS Industry LED-armaturen was volgens hem een logische. “Onder andere vanwege de goede optieken, lichtbundels en hoge betrouwbaarheid. De LED-armaturen worden bovendien al geruime tijd geïnstalleerd in de Shell-stations, waaraan extreem hoge kwaliteitseisen worden gesteld. Een goede referentie, die ons zeker over de streep heeft getrokken.”

  Minimale kosten, maximale veiligheid

  In navolging van de gisttorens is recent ook de druktankkelder van Grolsch uitgevoerd met Luci-armaturen. Vooral uit kostenoverweging, vertelt Kalma. “De traditionele TL-verlichting brandde hier 24 uur per dag, zeven dagen per week, terwijl slechts twee uur per etmaal medewerkers in de ruimte aanwezig zijn om inspecties uit te voeren. De Luci-armaturen met EOS-technologie bieden hiervoor een oplossing. De armaturen schakelen snel op tot een vooraf bepaald lichtniveau, zodra onze medewerkers de ruimte betreden, waarna ze ook automatisch weer terugdimmen. Met een energiebesparing van < 90% als resultaat. Waarbij – dankzij een gelijk lichtniveau op de werkvloer – ook de veiligheid aanzienlijk wordt verhoogd.”

  Uitgebalanceerd lichtplan

  Aanvankelijk waren in de druktankkelder standaard LS Classic armaturen voorzien, vertelt Jeroen de Jonge, Verkoop Directeur bij Bever Innovations Industrial. “Probleem van deze armaturen was echter dat de verlichting achter de medewerkers aan schakelde, in plaats van voor hen uit. Daarom hebben we de LS Classics al gauw vervangen door EOS-armaturen in een uitgebalanceerd lichtplan, waarbij de keurtafels extra worden aangelicht.” Kalma: “De druktankkelder biedt ons de mogelijkheid om de EOS-technologie tot in detail te testen. Zodat we de techniek optimaal onder de knie hebben, wanneer in de toekomst ook onze overige ruimtes stap-voor-stap van EOS-armaturen worden voorzien. De eerste gesprekken hiervoor worden inmiddels gevoerd.”

  Voordelen

  Energiebesparing: het licht brandt alleen waar en wanneer nodig.

  Veiligheid: Dankzij de sterkte, scherpte en reflectie van de LED-armaturen ontstaat een egaal lichtbeeld in de ruimte, wat de veiligheid verhoogt.

  Extreme omstandigheden: De armaturen zijn perfect bestand tegen de lage temperaturen in de Grolsch Bierbrouwerij.

   

  Bent u geïnteresseerd in onze producten?

  Neem dan contact op met ons team.