Image
Image
Image
Image

  Amels (Damen), Vlissingen

  Klant:

  Amels (Damen)

  Locatie:

  Vlissingen

  Project:

  Terreinverlichting - LED armaturen
  Image

  ‘LED-verlichting verhoogt veiligheid op terrein Amels Vlissingen’

  Op het voormalige Scheldeterrein in Vlissingen bouwt Amels sinds 2001 superjachten van wereldklasse. Het bedrijf, dat onderdeel uitmaakt van Damen, beschikt hiertoe over een terrein van 12 hectare met productiehallen, droogdokken en loodsen, evenals een groot parkeerterrein en heliveld, die recent van duurzame LED-terreinverlichting zijn voorzien.

  De vervanging van de terreinverlichting was nodig omdat de oude gasontladingsarmaturen sterk verouderd waren en regelmatig uitvielen. “Bovendien was de lichtoutput onvoldoende, waardoor donkere en onveilige hoeken ontstonden”, vertelt Kees Maas, Manager Ruimte & Milieu bij Koninklijke Schelde Groep (KSG), dat het onroerend goed van Damen in Vlissingen beheert. “Door over te stappen op LED-terreinverlichting, konden we bovendien flink besparen op onze energiekosten.”

  Zoutwaterbestendig en betrouwbaar

  “Om een eenduidige uitstraling op het Amels-terrein te borgen en vervelende vermenging van oranje en wit licht te voorkomen, hebben we besloten om alle terreinverlichting in één keer aan te pakken”, vertelt Maas. “Om hier optimaal invulling aan te geven, hebben we contact opgenomen met Delmeco Raadgevend Ingenieursbureau B.V., die onze wensen en eisen heeft samengevat in een bestek.” Vanwege de ligging van Amels pal aan zee werden aantoonbaar zoutwaterbestendige armaturen voorgeschreven, vertelt hij. Bovendien werden hoge eisen gesteld aan de betrouwbaarheid, de lichtopbrengst én het beheer van de armaturen. “Om ‘cowboys’ in de markt te weren, hebben we gezocht naar een lokale en transparante leverancier met bewezen technieken. Die partij vonden we in Bever Innovations Industrial uit Zierikzee, dat in 2017 ook de binnenverlichting van onze locatie in Vlissingen-Oost heeft vervangen. Om de duurzaamheid en bestendigheid van de terreinverlichting te onderzoeken, hebben we onder meer de sociale werkplaats in Terneuzen bezocht, waar Bever Innovations zijn armaturen laat assembleren.”

  Eenvoudig beheer

  Vooruitlopend op de vervangingsopdracht heeft Bever Innovations een nieuw parkeerterrein van LED-terreinverlichting mogen voorzien. “In totaal hebben we 108 Ambiente armaturen geleverd en gemonteerd, in verschillende optieken/uitstralingshoeken en met vermogens van 22 t/m 180 Watt”, vertelt Jeroen de Jonge, Verkoop Directeur bij Bever Innovations Industrial. “Alle armaturen zijn voorzien van onze intelligente EOS-technologie. Via een app op de smartphone of tablet kunnen de armaturen eenvoudig worden benaderd en beheerd. Onder meer de lichtsterktes kunnen eenvoudig worden aangepast, zodat lichtvervuiling/lichthinder in de omgeving wordt voorkomen. Wanneer KSG in de toekomst de terreinverlichting wil koppelen aan de activatie van de slagbomen, noodknop of het evacuatiealarm, dan kunnen we hier dankzij EOS ook probleemloos in voorzien.”

  Geen lichtverlies

  Met de Ambiente armaturen zijn thermische shocks en spanningspieken op het net verleden tijd, vertelt De Jonge. “Wanneer de temperatuur van het LED board boven de 80˚C komt, schakelt automatisch het Luminaire Intelligent Protection System in, dat ervoor zorgt dat de armaturen automatisch terugdimmen. Ook beschikken de armaturen over een Light Normalizer die continu meet of er sprake is van lichtterugval, die – indien aanwezig – automatisch wordt gecompenseerd. Gedurende de 100.000 branduren resulteert dit in geen lichtverlies.”

  Naast de Ambiente armaturen heeft Bever Innovations Industrial ook enkele Luci Series Industry LED-armaturen geleverd in specifieke optieken, die de logo’s aan de gevel verlichten.

  Bent u geïnteresseerd in onze producten?

  Neem dan contact op met ons team.