Image
Image
Image

  Nemag, Zierikzee

  Klant:

  Nemag

  Locatie:

  Zierikzee

  Project:

  Installeren van intelligente Luci Series LED armaturen in diverse hallen
  Image

  Het Zeeuwse familiebedrijf Nemag ontwikkelt en bouwt sinds jaar en dag grijpers met inhouden tot meer dan 60 m³ voor de overslag van droge bulkgoederen zoals steenkool, ijzererts, staal, graan en biomassa. Alle grijpers worden volledig in eigen beheer en op basis van innovatieve concepten ontwikkeld en geproduceerd in Zierikzee, om vervolgens wereldwijd geëxporteerd te worden.

  Sinds circa 15 jaar worden de productieruimtes in Zierikzee verlicht met energiezuinige, hoogfrequente TLarmaturen. “Een voor die tijd innovatieve installatie, die in onze fabriek helaas regelmatig voor problemen zorgt”, vertelt Michel Corbeau, General Manager bij Nemag. “In onze constructiewerkplaats wordt veel gelast, waardoor regelmatige spanningspieken op het net ontstaan. De elektronica in de TL-armaturen blijkt hier onvoldoende tegen bestand, met als [/one-half-first] [one-half]gevolg dat we deze elektronica regelmatig moeten vervangen, met alle verstoringen en kosten van dien.”

  Om hiermee de strijd aan te gaan, is Nemag op zoek gegaan naar een alternatieve verlichtingsoplossing, vertelt hij. “Daarbij hebben we niet alleen gefocust op een optimale robuustheid, lange levensduur en energiezuinigheid van de armaturen, maar ook op de mogelijkheden om armaturen slim in te regelen en te sturen. Eigenschappen die allemaal verenigd zijn in de Luci Series Industry LED-armaturen van Bever Innovations, dat net als Nemag is gevestigd in Zierikzee. Begin dit jaar, toen we twee nieuwe kranen in de fabriek installeerden, besloten we hier een proef met Luci-armaturen op te zetten, die we samen met Bever Innovations hebben ingeregeld. In navolging van deze kranen hebben we afgelopen augustus ook een constructiehal en een opslaghal van Luci-armaturen voorzien.”

  Flinke energiebesparing

  De fabriek van Nemag heeft een vloeroppervlak van maar liefst 7.500 m². “De afgelopen jaren brandde de verlichting hier continu, vanaf het moment dat de eerste medewerker binnenkwam, totdat de laatste medewerker het pand verliet”, vertelt Corbeau. “Ook in de ruimtes waar nauwelijks activiteit was. De nieuwe Luci-armaturen met EOS technologie brengen hier verandering in. De armaturen schakelen snel op tot een vooraf bepaald lichtniveau, zodra onze medewerkers de ruimte betreden. Wanneer 5 minuten geen beweging wordt waargenomen, dimmen ze automatisch terug en na nog 5 minuten schakelen ze automatisch uit.”

  Behalve de bewegingssensoren is in iedere Luci-armatuur een daglichtsensor geïntegreerd, vertelt Tomas van Ham, Consultant Industrial Lighting bij Bever Innovations Industrial. “In de fabriek van Nemag stroomt namelijk veel daglicht naar binnen, waarop de Luci-armaturen automatisch hun lichtoutput aanpassen. Een additionele energiereductie van 70% ten opzichte van standaard aan- en uitschakelen in het resultaat, waarbij – dankzij een gelijk lichtniveau op de werkvloer – de veiligheid en het lichtcomfort continu worden geborgd.”

  Luminaire intelligent protection system

  In de opslaghal is een lichtniveau van 100 lux gewenst; in de constructiehal is een aanzienlijk hoger lichtniveau van 400 Lux aanwezig, vertelt Van Ham. “Alle armaturen beschikken standaard over een zogenaamd Luminaire Intelligent Protection System (LIPS). Elk segment van de PCB (printplaat) wordt voortdurend gecontroleerd op onder andere spanningspieken, kortsluiting en temperatuuroverschrijding. Daarnaast beschikken de armaturen over een Light Normalizer die continu meet of er sprake is van lichtterugval, die – indien aanwezig – automatisch wordt gecompenseerd. Gedurende de levensduur van het armatuur (>100.000 branduren) blijft de lichtopbrengst gelijk, waarmee de problemen waar Nemag in het verleden tegenaan liep, tot het verleden behoren.”

  De medewerkers en technische dienst zijn zeer te spreken over de nieuwe verlichting. “Ondanks dat er veel minder armaturen hangen dan in de oude situatie, is de lichtintensiteit op de werkvloer gelijk gebleven”, vertelt Corbeau. “We zijn erg benieuwd of dit lichtniveau in de winter – wanneer er minder daglicht naar binnen stroomt – behouden blijft, maar hebben daar alle vertrouwen in. Onze collega’s zijn erg te spreken over alle techniek die in de armaturen geïntegreerd is, de automatische dimming en de energiebesparing die hiermee gepaard gaat. Maar ze zijn ook wat huiverig, want in het verleden hebben innovatieve verlichtingstechnieken niet goed uitgepakt voor ons. Dat is ook de reden dat we eerst met een pilot zijn gestart. Wanneer deze pilot slaagt, zullen we ook onze overige ruimtes van Luci-armaturen voorzien.”

  Pilot-klant voor EOS Connected

  Synchroon aan de pilot van de Luci Series Industry LED armaturen loopt ook een pilot voor EOS Connected, het nieuwste online platform van Bever Innovations, vertelt Van Ham. “Met EOS Connected wordt alle data van de Luci-armaturen – zoals het energieverbruik, de onderhoudsstatus én de activiteit in het eigen klantsysteem helder inzichtelijk gemaakt. Op basis van deze gegevens kan niet alleen proactief gestuurd worden, maar kunnen gebruikers ook eenvoudig analyses en rapportages maken.”

  Voordelen

  Optimaal zicht: Dankzij de sterkte, scherpte en reflectie van de LED-armaturen ontstaat een egaal lichtbeeld in de ruimte, wat de zichtbaarheid, werkbaarheid en veiligheid in de ruimte verhoogt.

  Tijds- en arbeidsbesparing: de LED’s gaan aanzienlijk langer mee dan conventionele verlichting, waardoor wordt bespaard op onderhoud en vervangingskosten.

  Minder koeling nodig: Omdat de Luci-armaturen – in vergelijking met bijvoorbeeld TL-verlichting veel minder warmte afgeven, kan flink bespaard worden op koeling.

  Bent u geïnteresseerd in onze producten?

  Neem dan contact op met ons team.