Image
Image
Image
Image
Image

  Frigolanda, Dongen

  Klant:

  Frigolanda

  Locatie:

  Dongen

  Project:

  Uitlichten koel- en vriescellen
  Image

  Frigolanda is sinds jaar en dag specialist in de opslag en distributie van geconditioneerde levensmiddelen. In de koel- en vrieshuisvestiging in Dongen worden onder andere producten gelost, opgeslagen en geladen voor de Aldi- en Lidl-supermarkten. Producten én processen werden lange tijd aangelicht door 211 stuks SON-T gasontladingsarmaturen die een oranjeachtig licht verspreidden, wat de zichtbaarheid, werkbaarheid en veiligheid in de ruimtes niet ten goede kwam. De Luci Series Industry LED-armaturen brachten hier verandering in.

  “Tijdens een congres van de Nekovri (Vereniging van Nederlandse Koel- en Vrieshuizen) in 2013 kwam ik in contact met Hans van Leeuwen, CEO van de Frigolanda Cold Logistics Group, die ons vroeg om de situatie in Dongen te inventariseren”, vertelt Jeroen de Jonge, Verkoop Directeur bij Reveb.

  [one-half]“Een eerste opzet van het verlichtingsplan volgde, waarna we in twee veelgebruikte gangen een testopstelling hebben geplaatst. Twee dagen later al kregen we de opdracht voor de complete vestiging gegund.” Reveb richtte het lichtplan in op basis van optieken, zodanig dat het licht altijd op het juiste niveau en op de juiste plekken terechtkomt, vertelt hij. “Het basis lichtniveau staat ingesteld op 50 lux. Is er iemand aan het werk, dan stijgt het lichtniveau automatisch naar 200 (gangen) tot 300 lux (logistieke ruimtes), waarna het ook automatisch weer terugdimt. De kleurweergave in de koel- en vrieshuisvestiging is verbeterd van CRI 25 naar CRI 85+ en de kleurtemperatuur (CCT) van 2000K (oranje) naar 4000K (helder wit), waarmee een goede zichtbaarheid, betrouwbare veiligheid en optimaal werklicht gegarandeerd worden.”

  Frisse uitstraling, hoogwaardig lichtniveau

  De opdracht in Dongen liep synchroon met een bezoek van een Amerikaans bedrijf, die de koel- en vrieshuizen van Frigolanda wilde inzetten voor goederenopslag. “Hiervoor moesten de ruimtes aan specifieke eisen voldoen, waar onze Classic armaturen optimaal bij aansloten”, aldus De Jonge. “Denk bijvoorbeeld aan een luxe, frisse uitstraling, een hoogwaardig lichtniveau en een minimaal energieverbruik. Met onze verlichting – die alleen brandt als je er bent – is een enorme energiebesparing gerealiseerd. Frigolanda heeft de investering in slechts 1,6 jaar terugverdiend! Daarbij zijn maar liefst 60% minder armaturen gemonteerd dan in de oude situatie.”

  Extreme temperaturen

  De 88 Luci Series Industry LED-armaturen zijn in slechts twee weken geproduceerd, geleverd, gemonteerd en in bedrijf gesteld. In maart 2014 leverde Reveb de installatie op, gevolgd door de Frigolanda-vestigingen in Oosterhout en Beuningen. “De grootste uitdaging tijdens de uitvoering was de kou”, vertelt De Jonge. “Met een gemiddelde temperatuur van -25°C in de vriescellen moest onder andere gelet worden op goede voorbereiding buiten de vriescellen, zodat de montagetijd in de vriescellen werd geminimaliseerd.” Voor de armaturen zelf zijn de vriestemperaturen geen probleem. “Onze armaturen kunnen zonder probleem temperaturen tot -30°C aan. Sinds de installatie in 2014 heeft zich geen enkele storing voorgedaan.”

  Voordelen

  Energiebesparing: de verlichting brandt alleen als je er bent.

  Veiligheid: het lichtniveau van de Luci Series Industry LED-armaturen zorgt voor een optimale zichtbaarheid, werkbaarheid en veiligheid.

  Extreme temperaturen: de LED-armaturen kunnen zonder probleem temperaturen tot -30 °C aan.

  Bent u geïnteresseerd in onze producten?

  Neem dan contact op met ons team.